Jednom kad mozak prestane raditi više se ne vraća u život. Dakle, sve dok mozak nije u potpunosti mrtav postoji nada da ćemo ponovno udahnuti život. Klinička smrt je stanje u kojem prestaju raditi srce i respiratorni organi, ali ne i mozak. Traje u rasponu od tri do pet minuta, jer mozak ne tolerira više, pa u tom vremenu aparati mogu ponovno registrirati aktivnost i ljudi se vratiti iz mrtvih. Svako duže oživljavanje je bezuspješno i vodi prema definitivnoj smrti. Ukratko, onoliko koliko mozak može podnijeti, toliko traje klinička smrt. 

Absent from the Body: One Man's Clinical Death, a Journey Through Heaven and HellI dok se u Hrvatskoj pacijenti sjećaju bolničkog kreveta i uglavnom vide crnilo, Don Brubaker, sretno oženjen Amerikanac koji je uzimao život kakav jest ne propitujući se o smrti, vratio se s ogromnim iskustvom nakon oživljavanja iz kliničke smrti, pa je čak napisao i knjigu pod nazivom Absent From The Body u kojoj prepričava iskustva između pakla i raja, govori o nevjerojatnom putovanju kroz vrijeme i izvantjelesnom iskustvu.

Je li klinička smrt iskustvo blizu smrti ili sama smrt? Je li to privid, halucinacija, san ili posmrtno iskustvo? Otkud bliješteća svjetlost, a ne mrak? Je li sve ovo istina ili velika, zanimljiva laž? Ono što znamo jest da su se sigurno mnogima promijenili životi nakon što su imali priliku upoznati smrt. Dat ćemo im vremena, jer potrebno je puno hrabrosti da progovore o onom što su doživjeli na povratku iz svijeta mrtvih. 

Ovo je samo uvod u ono što slijedi....