Carpe Diem
good ghost
Arhiva
« » lip 2007
Brojač posjeta
375517
Shoutbox
17.5.2018. 13:15 :: agen pertamini
agen pertamini
17.5.2018. 13:15 :: agen pertamini
agen pertamini
17.5.2018. 20:55 :: Ciri2 batu ginjal dan obat apotik batu ginjal
Solusi kesehatan dengan metode herbal dari denature indonesia yang sudah berpengalaman menyembuhkan berbagaimacam penyakit seperti : penyakit menural seksual, Wasir ambeien, kanker, jantung, ginjal dll. pesan sekarang di no 0821 3861 5111 atau 0877 2
17.5.2018. 22:40 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
17.5.2018. 22:40 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
17.5.2018. 22:40 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
17.5.2018. 22:40 :: obat perangsang blue wizard bandung
obat perangsang blue wizard bandung
18.5.2018. 18:10 :: titan gel pembesar penis
titan gel pembesar penis
18.5.2018. 18:10 :: titan gel pembesar penis
titan gel pembesar penis
go
Nema zapisa.
--
Knjiga gostiju

 

Blog - lipanj 2007
petak, lipanj 29, 2007
Nostradamusova proročanstva sežu do 3797. godine. Neka su se na žalost potvrdila u prošlom stoljeću. No­stradamus je često navodio konkretna imena u svojim zagonetnim stihovima. 0 neprijateljima u španjol­skom građanskom ratu, generalu Franku i Primi de Riveri napisao je:
“Iz Kastilje će Franko dovesti skupštinu, a Riverini će ljudi stajati u gužvi.”
Adolfa Hitlera navodio je u svojim stihovima kao “Histera”. Za njega je rekao: “Doći će vođa iz velike Njemačke i nuditi pomoć, ali to je samo hinjeno. Proširit će granice Njemačke i Francusku prisiliti da se podijeli na dva dijela... Živa vatra i smrt, skniveni u obliku metaka, bit će pušteni užasni i strašni.
Cijele će gradove neprijatelj preko noći pretvoriti u prah i pepeo.”
Ta su se proročanstva obistinila. Neka druga, naprotiv, pokazala su se kao zablude. No pogoci su u večini.
goodghost @ 07:05 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 28, 2007
Jedno od prvih Nostradamusovih stihovanih pro­ročanstava bilo je potpuno točno, a glasilo je:
“Mladi lav će svladati starog na borilištu u samo jed­nom turninu. U zlatnom kavezu svoje će oko probosti, dvije rane u jednoj, i zatim će umrijeti strašnom smrću. “Ovo se proročanstvo odnosilo na francuskoga kralja Hennika II. Kralj je 1559. na turniru za protivnika imao satnika svoje škotske garde Gabriela grofa Montgo­meryja. Nakon neodlučenog prvog prolaza kralj je in­zistirao na tome da jaše još jednom. Pritom je Skotovo koplje probilo zlatnu kraljevu kacigu i ozlijedilo mu oko i grlo - “dvije rane u jednoj”. Deset dana poslije toga kralj je umro. Jedan je ministar rekao ožalošće­nom pučanstvu: “Proklet bio prorok koji je to predvi­dio...”
Drugo proročanstvo odnosilo se na englesku kraljicu Ebizabetu I.: “Prezrena će se uspeti na prijestolje; njezini će neprijatelji biti raskrinkani kao urotnici. Njezino će doba trijumfirati kao nijedno prije. Sa 70 sigurno će umrijeti, u trećoj godini stoljeća.” Tim proročanstvom Nostradamus je opisao kraljičinu uspješnu vladavinu i točno naveo godinu njezine smrti. Ehizabeta je umrla 1603. sa skoro 70 godina.
goodghost @ 07:17 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 26, 2007
NostradamusProroka koji mogu gledati daleko u budućnost i predviđati buduće događaje bilo je u svim
civilizacijama. Tako je Jeremija predvidio razaranje Izraela - jedno od mnogih proročanstava koja su se ostvarila. No najpoznatiji od svih proroka bio je nedvojbeno Michel de Notredame (1503. - 1566.) koji je sebe prozvao Nostradamus. Zapravo je bio liječnik koji se potvrdio u Francuskoj za epidemija kuge. Od 1555. objavljivao je svoja velika proročanstva. Proročanstva koja je napisao u deset
svezaka u kiticama od po četiri stiha, ukupno 942 kitice, ukrasio je simbolima i zagonetkama. On sam pravdao je to time da ne bi htio prevše prestrašiti čitatelja. No sigurno je uz to dolazio i strah da će ga Crkva optužiti zbog čarobnjaštva.

"Ovdje leže kosti glasovitog Michaela Nostradamusa
čije je gotovo božansko pero jedino bilo,
prema sudu svih smrtnika, dostojno
zapisati pod zvjezdanim nadahnućem
buduće događaje cijelog svijeta...
neka potomstvo ne dira njegove ostatke
."
goodghost @ 06:57 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 21, 2007
Evo nešto za one velike sanjalice:

John Godley, kasniji lord Kilbracken, sanjao je tijekom studija od 8. ožujka 1946. nadalje mnoge pobjede na konjskim utrkama te stekao milijunsko bogatstvo. Nije imao pojma o konjima, utrkama i okladama te su ga is­prva prijatelji nagovarali da uloži novac.
 
Godley je sanjao zaobilaznim putovima o konjskim imenima. Sanjao je kako je u novinama čitao o konjskim utrkama. Ondje je našao imena Bindal i Juladin. Prijatelj kojem je ispričao taj san natjerao ga je da pogleda u novine gdje trče konji pod tim imenom. Našao je Bindala koji je popodne trebao startati u Plum­ptonu i konja po imenu Juladin koji je trebao trčati u Westerbyju. Iz šale su on i njegov prijatelj uložili ne­koliko funti na konje. Oba su pobijedila na utrkama. Godleyju se svidjela igra te je postao zvijezda sve­učilišta u Oxfordu. Počeo je bilježiti snove. Ujutro bi ih predao svojim kolegama studentima. Oni su time znatno popravljali svoje financijsko stanje.
 
Dana 4. travnja Godley je posjetio roditelje u Irskoj i sanjao 0 konju pod imenom Tuberose. Budući da su engleske novine dolazile u kuću njegovih roditelja s nekoliko dana zakašnjenja, telefonirao je poštarici u obližnje mjesto i doznao da će konj pod imenom Tu­berose trčati u važnom natjecanju Grand National.
Godley je uložio 100 funta. Konj, pravi autsajder, po­bijedio je. I Godley je ubrao 7000 funta.
Sada je student psihologije počeo ozbiljnije shvaćati tu stvar i voditi evidenciju o svojim snovima. Snovi su ne više siromašnog oksfordskog studenta sve manje zanimali kao izvor prihoda. Skupljao je građu iz znan­stvenih pobuda. Želio je dokazati da njegovi snovi ni­su nikakvo šarlatanstvo.
Godine 1947. prepoznao je u snu konja Geakwar of Ba­roda i njegova australskoga džokeja Edgara Britta. Osim toga, publika je u snu klicala konju po imenu The Bogie tako glasno, da se od toga probudio.
Prelistao je Times i vidio da se Geakwar of Baroda s džo­kejem Brittom doista toga dana natjeće u Lingfieldu. I The Bogie. Naravno da se okladio na konje.
No ovaj put zapisao je svoju prognozu, stavio datum i odnio je na poštu. Ondje ju je umetnuo u omotnicu i zapečatio je, poštar je stavio službeni žig i zatvorio je u sef. Oba su konja pobijedila na utrkama, kao što je i pisalo u zapečačenoj prognozi.
Kad su novine izvijestile o tome, Godley je postao ta­ko poznat da su ga privatnici i novine htjeli zaposliti kako bi za njih prognozirao konjske utrke. No Godbey je normalno završio studij i usput, zahvaljujući sno­vima, zaradio velik imetak. Poslije je postao političar koji je dobio plemiči naslov i bio pozvan u Gornji dom.
goodghost @ 14:25 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 20, 2007
Doista postoje tzv. pobjednički snovi. Hamburški re­porter Eberhard B. sanjao je šesteroznamenkasti telefonski broj. Opijen snom, zabilježio ga je na papirić. Više iz šale sutradan je otišao do prodavaonice lota i na tiket upisao brojke iz svoga sna. Dobio je 1,8 mili­juna maraka.
Mnogi parapsiholozi smatraju da se predviđanjem s pomoću snova ne bi smjelo zarađivati jer bi se inaće izgubio dar predkognitivnog sna. No toga se ne drže mnogi od onih koji u snu primaju signale.
Postoje deseci izvještaja iz Engleske o unaprijed sa­njanim pobjedama na konjskim utrkama.
goodghost @ 07:19 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 19, 2007
Miroljubivo pleme Senoja u malezijskoj džungli okruž~eno je ratničim plemenima koja neprestano vode međusobne ratove. Samo su pleme Senoja ostavili na miru. Ostala plemena vjerovala su da su Senoji opremlbjeni čarobnim zaštitnim silama. No “čarobno oružje” Senoja jesu njihovi snovi i umijeće njihova tumačenja. Tumačenje snova glavno je zanimanje plemena. Tako su agresije i nasilje gotovo nepoznati. Već se mala djeca uče tumačiti snove te se upućuju u umi­jeće upravljanja snovima.
Primjer:
Ako neko od djece sanja da ga progoni tigar, savjetuju mu da još jednom sanja taj san. No ovaj put dijete ne treba pobjeći, nego ostati i napasti tigra. Ta­ko djeca nauče jačati samopouzdanje.
Drugo je načelo traženje radosti. Tako se loši doživljaji u snu mogu protumaćiti kao ugodni. Strašno duboko pa­danje, tipičnu noćnu moru pripadnici plemena Senoj tumaće kao oslobađajuće letenje koje širi svijest.
Oni na fantazije u snovima gledaju kao da su stvarne. Za njih ni jedan partner u snu nije neugodan i ni jedan san nije uvredljiv.
Sljedeće načelo da se spavača učini jakim u snu: ako Senoja u snu ozlijedi protivnik, to mu nimalo ne ško­di. Naprotiv, vjeruje da je protivniku uzeo dio njegove snage.
Tako su san i njegovo pozitivno tumaćenje sto1jećima povezivali “primitivno” pleme u samosvjesnu skupi­nu pred kojom čak i ratnički susjedi imaju poštova­nje. Psiholozi i psihijatri raspravljaju ne bi li moder­no čovječanstvo moglo promijeniti svoj životni stil kad bi se odnosilo prema snovima slično kao što to čini pleme Senoja. Kallfornijski psihijatar Erich Green­leaf sastavio je skupinu koja je radila po načelima sno­va Senoja. Rezultat: utvrđeno je veliko smanjenje ag­resija i mnogo veće međusobno razumijevanje. Neki su znanstvenici sigurni da će se jednoga dana snovi pokazati kao ljekovito sredstvo.
 
goodghost @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 18, 2007
Bild:Bismarck pickelhaube.jpgPruski kancelar Bismarck donio je u snu važnu odlu­ku. Kako je željezni kancelar” poslije pisao caru Vilimu, odluka da se započne rat protiv Austrije bila je za njega krajnje teška. Ali do nje ga je doveo san. Bismarck je sanjao da jaše uskom alpskom stazom koja je postajala sve uža i uža. Nije mogao pomisliti na povratak ili silazak s konja jer za to nije bilo mjesta. Morao je jednostavno nastaviti. Tada je u snu zazvao Boga i udario bićem o stijenu. Ona se srušila poput tanke kulise i otvorila široki put u češki krajolik gdje su pruske postrojbe podigle pobjedničke zastave. Taj je san za Bismarcka značio odluku da krene u rat. Bitkom kod češkog Koniggratza rat je završio pobje­donosno za Pruse.
goodghost @ 07:08 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
petak, lipanj 15, 2007
U Bibliji je često riječ o snovima. Tako u Mojsijevoj knjizi stoji: “I Bog mu govoraše u snu. I ja znam da si to učinio prostodušna srca. Zato sam te i zaštitio da ne griješiš protiv mene.” U Novom zavjetu Pavla neki san potakue da ode na misijsko putovanje u Makedoniju. Drugi san ga je ohrabrio da unatoč svim otporima objavi evanđelje u Korintu.
goodghost @ 17:29 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 14, 2007
Image:Sugar-ray-robinson-1.jpgPrije borbe na Svjetskom prvenstvu 1947. boksač Su­gar Ray Robinson sanjao je strašan san. “Bacio sam ga na tlo”, ispričao je tada Robinson. “Ležao je ondje bespomoćno. Doyle se više nije micao. Sudac je u ringu brojao do deset, a publika je uzviknula: “Mrtav je!” Robinson je bio pod jakim dojmom zbog toga sna. Zamolio je trenera Georgea Gainforda i organizatora Larryja Attkinsa da otkažu borbu. Ali obojica su ismijala boksača. “Ne budi smiješan!” rekao je Attkins. “Snovi se ne ostvaruju.” No Robinson je ostao pri svom mišljenju. Sve dok organizator nije pozvao svečenika koji ga je smirio i nagovorio da ipak sudjeluje u borbi. Robinson i Doyle ogorčeno su se borili sedam rundi, sve dok Robinson svome protivniku nije zadao dva snažna krošea, a Doyle pao poput posječena stabla. Robinson je stajao nad njim i gledao ga. Doyle se više nije micao. Umro je sutradan.
goodghost @ 06:39 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 13, 2007
Proročki snovi vrlo često pretkazuju tragične do­gađaje. Zašto je to tako, nitko ne zna. U 17. stoljeću slavni francuski glumac Champele prićao je svojim prijateljima o snu u kojem je vidio kako mu maše mrtva majka. Champebe, inaće zdrav kao drijen, odlučio je dati služiti vlastitu misu zadužnicu i odmah je platio. Nakon završetka mise srušio se pred crkvenim vratima i umro.
goodghost @ 06:34 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 12, 2007
(Uniforma Franza Ferdinanda, danas u bečkom Vojnom muzeju)I ubojstvo austrougarskoga nadvojvode Franje Ferdi­nanda 28. lipnja 1914., koje je izazvalo Prvi svjetski rat, bilo je pretkazano u snu. Vojvodin odgojitelj, bis­kup Joseph Lanyi sanjao je kako je Franjo Ferdinand ubijen u vožnji automobilom u Sarajevu. Biskup je brzo zapisao san i poslao kurire da upozori njegova štičenika. Ali bilo je prekasno. Sutradan je biskup primio brzo­jav koji je opisivao atentat. Upravo onako kao što je to odgojitelj sanjao.
goodghost @ 07:02 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 11, 2007
Ima nekohiko snova u povijesti koji se nazivaju pro­ročkim. Jedan od najpoznatijih te vrste najavio je
ubojstvo predsjednika. Šesnaesti predsjednik Sjedi­njenih Država, Abraham Lincoln, pričao je 14. travnja 1865. nekolicini prijatelja, među njima i novinarima, o neobičnom snu. U snu je čuo jecaj koji ga je slijedio kroz Bijelu kuću. Potom je došao u neki njemu ne­poznat prostor gdje je bio lijes prekriven američkom zastavom. Uz lijes je stajao stražar. Na pitanje tko je umro, odgovorio je: “Predsjednik”. Ubili su Sutradan navećer, 15. travnja 1865., predsjednika Ab­rahama Lincolna ubio ga je s leđa u kazalištu glumac J.W. Booth, fanatični južnjak.
goodghost @ 07:11 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
subota, lipanj 9, 2007

Robert Louis StevensonEngleski pripovjedač Robert Louis Stevenson tvrdio je da može sanjati svoja književna djela u nastavcima. Može nastaviti sanjati na onom mjestu na kojem je si­noć prestao. Osim toga može sanjati i priće kad ih za­treba da ih proda. Na taj naćin nastala je i slavna prića Neobičan slučaj dr. Jekylla i mr. Hidea. Nitko mu nije protuslovio. Jer sve je moguće. I sasvim običnom sa­njaru katkad se dogodi da kakav san sanja u nastavci­ma.goodghost @ 20:06 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, lipanj 8, 2007
Giuseppe TartiniGiuseppe Tartini, talijanski violinski virtuoz i sklada­telj iz 18. stoljeća, sanjao je da sklapa savez s vragom. Kad bi mu dao svoju dušu, dobio bi sonatu. U snu je Tantini na to pristao. Nakon toga vrag je na Tartinije­voj violini odsvirao sonatu koja je bila “nešto naj­ljepše što je ikad čuo”. Tako je govorio Tartini. Kad se probudio, odmah je posegnuo za violinom te pokušao svirati i zapisati sonatu. Tako je nastala slavna Đavolja sonata. Tartini je poslije rekao: “Komad koji sam skladao po vražjoj glazbi najbolje je što sam ikad komponirao, ali ostalo je daleko ispod onoga što sam čuo u snu”.
goodghost @ 08:56 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 6, 2007
Bíró's invetion BiromePisac Laszlo Josef Biro (1899. - 1985.) stalno se prljao svojim nalivperom, što ga je užasno ljutilo. Godine 1938. sanjao je da na ulici ispred njegove radne sobe nekoliko ljudi urla, smetajući mu pri radu. U snu je uzeo pušku kako bi odagnao izgrednike. No iz cijevi je izlazila samo tinta. Bijesno je stavio pritiskivač za papir u obliku kugle u cijev. Tinta je ponovno dolazila, ali vrlo šted1jivo. Sutradan ujutro sjeo je za pisaći stol, stao crtati i računati i izmislio kemijsku olovku.Image:Bolígrafo marca birome I.jpg
goodghost @ 12:18 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 5, 2007
Njemači kemičar August von Kekulé dugo je istraži­vao molekularnu strukturu spoja benzola. U snu je vi­dio kako atomi ugljika plešu. Tvorili su oblik zmije koja sama sebi grize rep. Kad se Kekuhé probudio, bilo mu je jasno da tražena struktura ima oblik prstena. Nacrtao ju je i zbog tog otkrića postao svjetski poznat.
goodghost @ 09:07 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 4, 2007

Američki mehaničar Ehias Howe (1819. - 1867.) dugo je eksperimentirao na šivaćem stroju. I nikako nije uspijevao. Neprestano bi pucala nit. Howe je koristio iglu sličnu onoj kod normalnog šivanja, tj. imala je ušicu na gornjem kraju. No jedne noći sanjao je da je u Africi zavezan za stablo. Oko njega su plesali domo­roci s kopljima. Ali njihova koplja imala su rupu na vrhu.

Kad se Howe probudio, znao je rješenje problema. Rupa za konac nije trebala bitl na kraju, već na vrhu igle. Istoga dana Howe je izradio prvi upotrebljivi stroj za šivanje s dvostrukim prošivom.

goodghost @ 11:57 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 3, 2007

Osnovni psihološki pojmovi u analizi snova

Za dublje shvaćanje psihologije snova, potrebno je donekle se upoznati sa nekim osnovnim psihološkim pojmovima.

Nesvjesno - širok pojam koji se pojednostavljeno može opisati kao područje naše psihe za koje ne znamo da postoji, a čiji uticaj možemo primijetiti kada svjesnije analiziramo svoj duševni život.

Projekcija - kada vlastito unutrašnje psihičko stanje pripišemo nekom drugom ili nečemu drugome izvan nas. Za vrijeme projekcije osoba je uvjerena da je druga osoba u psihičkom stanju koje mu ona pripisuje i nesvjesna je svoje zablude.

Npr. ako smo ljuti i ne želimo sebi priznati taj osjećaj, projicirat ćemo ga na druge ljude i smatrat ćemo da su oni ljuti na nas.

Introjekcija - pojam koji se manje koristi, a označava psihološku radnju tijekom koje osoba u vlastitu psihu ugrađuje tj. kopira nečiji tuđi psihološki obrazac.

Npr. majka hvali dijete nakon dobre ocjene u školi i kupuje mu poklon. U odrasloj dobi, nakon nekog postignutog uspjeha, ista osoba može sebe nagraditi na isti način, poklonivši nešto samome sebi.

Transfer - kada neki psihički doživljaj koji smo kao dijete imali s roditeljem, u odrasloj dobi projiciramo na druge, većinom autoritete. Transfer može biti pozitivan ili negativan, ovisno o tome projiciramo li u osobu pozitivne ili negativne emotivne doživljaje koje smo u prošlosti imali s roditeljima ili starateljima.

Kontratransfer - kada osoba na koju je izvršen transfer reagira na sličan način, projicirajući svoj vlastiti emotivni doživljaj s roditeljima iz djetinjstva na osobu koje je odaslala transfer.Osnovne grupacije simbola

Snovi koje sanjamo bogati su slikama koje mogu uključivati sve što smo tokom života vidjeli. Dodatno tome, snovi kombiniraju dijelove tih vizualnih doživljaja u nove cjeline koje se razlikuju od slika koje smo upili iz vanjskog svijeta, stvarajući tako sasvim nove cjeline. U slijedećem broju časopisa ću detaljnije opisati i razvrstati slike tj. simbole koji se u snovima pojavljuju, a sada ću dati samo najosnovnije smjernice. Razvrstavanje je moguće izvesti na mnogo načina. Ovdje ću predstaviti način koji sam najviše prakticirao- sve sanjane slike razvrstam u nešto više od 10-ak grupa. Npr. u grupu slika gdje se pojavljuju moji poznanici, zatim u grupu nepoznatih likova, treća grupa, koja je ujedno i podgrupa, su svi likovi koji imaju autoritativan karakter ili ulogu vodstva. Slijedeća podgrupa za sve navedene grupe može biti razvrstavanje na muške i ženske likove. Kroz ove grupacije se može analizirati mentalni, emotivni i voljni aspekt nečije osobnosti.

Slijedeća grupacija može biti razvrstavanje na životinje, biljke, stvari i krajolike. Te grupacije simbola upućuju na dublje nesvjesne sile i sanjačevu interakciju sa njima. Još jedna bitna grupa simbola tiče se ljudskog tijela, npr. određenih karakteristika vezanih za oblik i funkcionalnost tijela, kao i povreda ili nekih drugih oznaka na određenim dijelovima tijela. Svi ti detalji mogu upućivati na određena tjelesna, energetska tj. aurična te psihološka stanja koja su važna za sanjača. O psihološkoj simbolici snova napisane su mnoge knjige, a kao što sam spomenuo, u slijedećem ću broju vlastiti pristup nastaviti detaljnije razlagati. Kroz to razlaganje ću vas upoznati sa tjelesnom i energetskom dimenzijom na koju snovi upućuju i može vam praktično koristiti.

(Izvor: centaur.hr)


goodghost @ 05:54 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
subota, lipanj 2, 2007
Svaki čovjek sanja. San je zapravo rezultat duševne aktivnosti tijekom spavanja. Vanjski svijet i razum nastavljaju utjecati na dušu, a mašta samovoljno ob­rađuje duševne dojmove. Toliko o znanosti.
Snovi su mnogo življi i intenzivniji od mašte u bud­nom stanju. Ljudi svoje snove često shvaćaju kao poruke. Oni to često i jesu. Nitko ne zna tko ih je poslao. Prića o tome kakve su ideje ili remek djela pala na pa­met ljudima u snu, ima na tisuće. Usto, postoje pro­ročki snovi koji su utjecali na politiku ili čak pred­viđali nesreće.

San je prirodna psihička pojava prisutna kod svih ljudi- većina ljudi se sjeća vlastitih snova, a znanstveno je dokazano da sanjaju i oni ljudi koji se svojih snova ne sjećaju. Unatoč prastarom interesu za snove, tek su 1953. Aserinsky i Kleitman otkrili da sanjači tijekom noći povremeno pokreću oči, kao da zatvorenih očiju prate neka zbivanja. Ta je faza nazvana REM faza spavanja (rapid eye movements = brzi pokreti oka). Uskoro su mjerenjima niskovoltažne aktivnosti mozga za vrijeme spavanja ustanovili da se aktivnost za vrijeme REM faze ne razlikuje bitno od nekih moždanih aktivnosti za vrijeme budnog stanja. Dotadašnja slika o spavanju, u kojoj se vjerovalo da je ono povezano sa nepokretnošću tijela, je teško prihvaćala REM fazu koja je ličila na budno stanje. Za vrijeme REM spavanja činilo se kao da je mozak budan i aktivan, zajedno sa očima koje su se trzale. Uskoro je otkriveno da se za vrijeme REM spavanja izolira središnji živčani sustav što znači da je tjelesna motorika inhibirana te je tako sanjač spriječen da pokreće tijelo u skladu sa snom (npr. da doista počne trčati ako to čini u svome snu). Ukratko nakon tih istraživanja Aserinsky i Kleitman su znanstveno dokazali da se većina snova kojih se sanjači mogu sjetiti odvija za vrijeme REM faze. Postoje snovi i izvan te faze, ali izvještaji ispitanika koje se za vrijeme istraživanja budilo tijekom noći potvrdila su da su sjećanja na te snove znatno rjeđa od snova u REM fazi.

U REM fazi sna imamo određene slikovne sanjane doživljaje tj. sanjamo i ako nas u to vrijeme netko probudi mi ćemo se najvjerojatnije sjećati sna. Nakon sna tj. nakon REM faze sanjač se na djelić sekunde budi, ali većina ljudi se toga ne sjeti već nastave spavati. Ljudi koji se bave snovima i zapisuju svoje snove, razviju sposobnost da to kratko razdoblje registriraju, probude se i zabilježe san. Ako se u tom periodu probudimo, beta frekvencija mozga se produži, što dodatno aktivira lijevu moždanu hemisferu i sanjano zbivanje u kojem dominira aktivnost desne hemisfere se prenese u lijevu hemisferu te na taj način san trajnije zapamtimo.

goodghost @ 08:41 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
petak, lipanj 1, 2007
U zemljama oko Sjevernog mora postoji jedna sasvim određena vrsta gatanja: “gledanje duhova”, kako se to zove u njemačkoj Friziji. Negdje drugdje govori se o ljudima “drugog lica”. Vjerovanje u to postoji, osim u Friziji, i u Laponiji, Norveškoj, Škotskoj, zapadnoj Irskoj, Danskoj i francuskoj Bretanji.
 
“Gledatelji duhova” pri prividnoj budnoj svijesti vide stvari koje će se ubrzo dogoditi. Vide kuće koje gore, a često se događa da te kuće uskoro doista budu u plamenu. No već se dogodilo da su se zbog “gledanja duhova” kuće pretraživale ne bi li se našli mogući uz­roci požara i na taj način izbjegla vatra. To je, na žalost, kod pogrebne povorke, koja se smatra upozore­njem za smrt susjeda, relativno rijetko moguće.
U područjima gdje se “drugo hice” prihvaća kao činje­nica nitko ne dvoji da se taj dan nasljeđuje u obitelji­ma – “gledatelja duhova”.
goodghost @ 06:50 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
--
  • --
 
Novi postovi
Nema zapisa.